Собака "з Бригади"-людині не друг

23 листопада 2009 р.0 коментарі

Зіткнувшись з ситуацією надзвичайно агресивної поведінки собаки бійцівської породи опісля виникає питання чи правильно вчинив, збирався і хто неправий.

Пронизливе скавуління з гарчанням, наче пес корчився від отрави, чутно було на весь підїзд багатоповерховго будинку. Збігши вниз подивитись що сталось зі знайомою немаленькою собакою худощавого жовтого бульдога(породи не знаю), побачив як трохи темнішого кольору, нижчий і важчий бульдог(також неточно) душить його вхопившись в шию в підїзді на першому поверсі.

Побіг за добрячою палкою після відсутності реакції на окрики в сторону псячої гризні. Поки вертався шум припинився і хазяїн забрав собацюру-переможця під тиском багатьох людей, які зреагували подібно моєму чином.

Чи можна було гахнути пса, загризаючого іншого?

Слова хазяїна собацюри: "я спеціально нафасував, бо він кидається на людей" змусили відчувати жаль, що не встиг прибити "собачку".  Купа крові на порозі входу до підїзду, погризена і скалічена окровавлена собака, яка ледве дихає, схоже принесло задоволення "карателю" власнику собаки-переможця. Плач дитини і заспокоєння її переляканою матірю гарний фон для всього, що сталось.

Згідно двох знайдених законів, будь-чиї дії з наслідком вбивства агресивної тварини, яка очевидно становить небезпеку, були б правильними. А власник повиненен нести покарання.




Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР


від 17.06.80 м.Київ

vd800617

Затверджую: Заступник Міністра житлово-комунального господарства УРСР О.О.Пустоваров 17 червня 1980 року

Заступник Міністра сільського господарства УРСР О.М.Окопний 17 червня 1980 року

Головний державний санітарний лікар Української РСР, заступник Міністра охорони здоров'я УРСР О.В.Павлов 18 червня 1980 року

Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР*

...

4. Без повідків і намордників дозволяється тримати: собак при отарах і гуртах тварин, при оперативному використанні спеціальними організаціями, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на учбово-дресирувальних площадках.

...

6. Власники собак, котів і хижих тварин зобов'язані:


к) негайно повідомляти заклади охорони здоров'я і ветеринарної служби про випадки укусу або травмування собакою, котом чи хижою твариною людини або свійської тварини, а також доставляти у ветеринарну установу собак і котів, які покусали людей чи тварин або заподіяли їм травми, для огляду і карантинування протягом 10 днів, а покусаних тварин - для огляду і лікування.

....

7. Власникам собак і котів дозволяється:

а) виводити собак з жилих та ізольованих приміщень, а також ізольованих територій в загальні двори або на вулицю (з обов'язковим забезпеченням безпеки людей) тільки на короткому повідку і в наморднику, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну відмітку;

...

8. Забороняється:
г) приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування;

Новіший діючий Закон України деталізує правила утримання тварин і поведінку в разі становлення тваринами небезпеки.
Про захист тварин від жорстокого поводження
Стаття 9. Особливості утримання домашніх тварин

Правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування.

Особи, які утримують домашніх тварин, мають право з'являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх).
...

Особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити:

безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною;
....

При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду.

Дозволяється утримувати:

....

собак - без повідків і намордників під час оперативного використання правоохоронними органами, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

Фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов'язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів, зазначених у статті 2 цього Закону, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

...

Стаття 12. Особливості права власності та інших речових прав на тварин

Право власності або інші речові права особи, яка утримує тварину, обмежені обов'язком дотримання норм і вимог цього Закону.

Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за рішенням суду шляхом їх оплатного вилучення або конфіскації.

...

Шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує.

...

Умертвіння тварин допускається:

за необхідності оборони від нападу тварини, якщо життя або здоров'я людей знаходиться в небезпеці.

...

Забороняється:

розведення тварин зі спадково закріпленою агресивністю;

примушування до нападу одних тварин на інших, крім випадків використання собак мисливських порід, інших ловчих звірів та птахів для полювання;

...

Стаття 24. Вилов та тимчасова ізоляція домашніх тварин

Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову.

Тимчасовій ізоляції підлягають собаки, коти та інші домашні тварини в разі, якщо на це є відповідне рішення органів санітарно-епідеміологічної служби та ветеринарної медицини, а також ті, що завдали тілесних ушкоджень людині або іншій домашній тварині. Тимчасова ізоляція домашніх тварин може проводитись у примусовому порядку, якщо домашня тварина є небезпечною для оточуючих.

Тимчасово ізольовані домашні тварини протягом семи днів з дня їх вилову повинні бути обстежені і після висновків державної установи ветеринарної медицини про стан здоров'я тварин повертаються власникам (після сплати витрат на обстеження і утримання), а в разі виявлення обставин, що можуть загрожувати життю та здоров'ю оточуючих, передаються спеціалізованим організаціям для подальшого лікування чи умертвіння.

...

Вилов собак, котів та інших домашніх тварин окремими громадянами забороняється, крім випадків, коли ці тварини є небезпечними для оточуючих та проявляють агресивність, створюючи загрозу безпеці людей.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ, 21 лютого 2006 року N 3447-IV
В реальності неподіє жоден. Хіба що... Та ні.

Грошова відповідальність власнику недешевої собаки є всьоголиш платою за кайф подивитись на свого бійця в дії. Навмисно знайти і натравити свою собаку на іншу в підїзді, де остання зазвичай знаходиться, говорить для чого такій людині бійцівцька порода. Сьогодні інші собаки, а завтра-коли немає свідків, або просто звикла до крові собацюра захоче когось провчити, перекусивши артерію?

Забавка багатеньких "пацанів" як собаки бойових порід поширеністю вимагає уже не тільки окремого Закону і владних Рішень, а й активного і ефективного його впровадження. Існуючий Закон 2006 р. дозволяє реагувати місцевій владі не чекаючи на щось.


Надіслати статтю :

Дописати коментар

 
Звязатись : taraslt@meta.ua | Західна Україна
Copyright © 2009-2013. Савчук Тарас - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger