Сланцевий газ – розумний видобуток чи сліпа політика

10 лютого 2013 р.3коментарі


Від недовикористаної іншими слабості держави Україна залишається все менше і менше. Вслід за Росією за українські ресурси взялись і США постановивши видобувати сланцевий газ. Українці стрімко втрачають шанси реально повернути собі ресурси території «закріпленої у Світі» за нами. Кремль і Вашингтон – не бандюки-олігархи. В світових наддержав назад свої ресурси кримінальними антикорупційними справами просто не забереш.

Видобуток сланцевого по новій технології Халібартон виглядає привабливо і перспективно для економіки і політичної незалежності від Росії.

Та чи досягне цих цілей видобуток сланцевого газу в Україні?

Барак Обама виступаючи в Польщі на зустрічі з урядом практично офіційно оголосив видобуток сланцевого газу в Європі політикою США. В олігархічної влади України цілком залежної від волі США накласти арешти на їх офшорні рахунки не було ніякої можливості відмовитись. Видобуток сланцевого газу відбуватиметься не зважаючи на незгоду місцевих рад Галичини аналогічно давшим згоду радами Донецької і Луганської областей.

В місцевій Газеті Галичина нещодавно опубліковано матеріал «Розвідувальна п’ятирічка» де на наукових семінарах голова компанії Шеврон в Україні Пітер Кларк впевнено говорить:
«Наразі ми не знаємо, скільки газу є в сланцевих покладах, що залягають тут, на Івано-Франківщині, й того, скільки його можливо буде вивільнити з породи та скільки це коштуватиме. Тому те, що пропонує вам компанія «Chevron» — це розпочати п’ятирічну програму розвідки. Ми пробуримо від 5 до 15 свердловин. Деякі з них будуть вертикальні, пробурені лише для того, щоб перевірити вміст породи і орієнтовно визначити те, скільки газу з неї можна вивільнити. Деякі будуть горизонтальні — вони дозволять нам скласти більш повне уявлення про те, скільки в майбутньому можна буде добувати газу.»
Заборона на видобуток сланцевого газу транснаціональними компаніями очевидно вважається тимчасовою. Сильно тиснути поки їм немає змісту – невідома ще комерційна вигода. Розвідку почнуть і без рішень рад. Справжній пресинг почнеться по її позитивним результатам.

Дивує поступливість Компанії Шел і Шеврон у питанні розподілу прибутків. Звісно західні компанії розуміють що частка Нафтогазу в ближчому часі буде перетворена на прибутки олігархів і ніяк не держави Україна. Пояснення одне – згодом з цієї частки вони планують додати собі до контрольного пакету. На сьогодні звісно їм нічого не загрожує. Технологія Халібартон у них і без Шел і Шеврону ніяких прибутків взагалі не буде.

З оприлюднених текстів угоди в Інтернеті хвилювання за прибутковість західним і будь-яким майбутнім інвесторам у видобутку сланцевого газу на Юзівській площі Харківської області абсолютно зайві. Крім права інвестора на 70% продукції(сланцевого газу) за понесенні витрати Шел може викуповувати і вільно розпоряджатись своєю часткою видобутого газу встановлюючи ціни і продаючи куди заманеться без податків:
«26.8 Оператор має право здійснити відчуження Частки Держави в Товарній Продукції (надалі – “Частка Держави”), а Держава матиме право на отримання грошового еквіваленту такої Частки Держави»
 «26.9 Кожна Компанія-Інвестор має право вільно розпоряджатися своєю Часткою Товарної Продукції, право власності на яку перейшло до такої Компанії-Інвестора відповідно до Статті 26.4. Таке право включає в себе право на вільне визначення ціни та інших умов розпорядження (в тому числі особу покупця), реалізувати на території України, експортувати, обміняти, передати безоплатно та здійснити інші операції із такою Товарною Продукцією. На реалізацію Товарної Продукції не поширюються режим ліцензування та квотування під час експорту та аналогічні обмеження під час реалізації її на території України.»
Ні податки, ні отримані прибутки не підуть на користь простолюдинів. Єдина радість – робочі місця і зарплатня, можливість освоєння сучасних технологій в галузях буріння, хімії, зберігання і транспортування великих виробничих об’ємів води і газу.

Польський досвід

Україна не перша держава на Європейському Континенті, де планують розпочати видобуток сланцевого газу. Польща вже 2 роки живе з надією на сланцевий газ. В Речі Посполитій видобуток сланцевого газу американськими компаніями викликав політичну ейфорію. Усе керівництво без заперечень і приховувань оголосило сланцевий газ рятівником поляків від Росії.

Велика політика не зважувала на жодні заперечення і ризики. Перескочити важку працю з побудови терміналів зрідженого газу, реверсних труб з Німеччини, альтернативних джерел енергії, добування газу з вугільних пластів одним махом за допомогою сланцевого газу і нарешті позбавитись газової залежності від Росії переважило усі аргументи проти:
"Після багатьох років нашої залежності від великого сусіда, сьогодні ми можемо сказати, що моє покоління побачить той день, коли ми будемо незалежні в області природного газу і ми будемо диктувати умови" – заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Не дивлячись на реальність стану з видобутком сланцевого газу в Польщі, в цій країні не втрачають надій. Тільки деякі польські політики зазначають шкоду зосередження всіх зусиль на сланцевий газ, забувши про решту заходів з альтернативних російському шляхів отримання газу. Примітно що навіть з сланцевим газом Польща все одно купує практичну всю нафту в Росії. Для справдження реальної незалежності від Росії доведеться шукати й «сланцеву нафту».

На сьогодні ситуація в Польщі з сланцевим газом значно охоловша від початкового запалу ентузіазму. З запланованих 200 розвідувальних вишок пробурено тільки 33 і 8 з них використовуються для видобутку. По їх діяльності оцінка запасів з трильйонів скоротилась на 90%. Хоча це все одно й багато виявилось що вартість видобутку сланцевого газу в Польщі в 4-рази більша ніж в США. Серйозних проблем додає інфраструктура пристосоване до проживання людей, а не промислових транспортних і зберігаючих вузлів промислового видобутку. Наприклад мости пропускають тільки 15-ти тонне обладнання при вазі бурильної техніки значно більшій. Газорозпридільча мережа в основному сконцентрована на південному заході, а сланцевих газ на північному сході.

Недостатність запасів і затратність змусила відмовитись від видобутку ExxonMobil, а ConocoPhillips скоротити на 70% плани по видобутку сланцевого газу в Польщі. В додаток ЄС починає тиснути екологічними нормами.

Незважаючи на спотикання Річ Посполита отримала значний позитив з ейфоричної надії на сланцевий газ. Віра в нього налякала Газпром і він пішов на значні знижки та гнучкіші умови по недобору газу. Польща уже не зверне з шляху енергетичної незалежності від Росії – не має морального політичного права.

Україна не Польща

Наша країна не є незалежною економічно і політично від Росії як Річ Посполита. В Польщі працюють тільки 5-ть великих російських компаній і уряд не дозволяє збільшуватись їх число. В Україні навпаки. Всі великі підприємства Західної України належать російським компаніям. Внешторбанк (ВТБ) кредитував на мільярдні суми проекти в Україні. Нафтогаз постійно в мільярдних боргах. Олігархічній владі потрібна не стільки політична і економічна незалежність як більші прибутки з дешевшого газу. Як отримувати знижку її не цікавить.

Екологія видобуту сланцевого газу в Україні

Чесно признаймось собі наскільки ми не Африка настільки ми й не цивілізований світ. Корупція і глупість усяких владних мільйонним числом – це наша реальність. Чи зможуть організації покликані захищати і зменшувати до видимого мінімуму ризики для здоров’я захистити права простолюдинів? Що більш ймовірне: повторення «чорнобиля» чи екологічна безпека?

Людина освоїла атомну енергію і на моє переконання здатна захистити себе технологічними засобами від шкідливого впливу будь-якої небезпечної технології. Тільки «людина» мається на увазі реалізований пріоритет здоров’я цілою спільнотою завдяки правильним і дієвим структурами відповідальним за такий контроль та відповідальними працівниками самих небезпечних підприємств. Чи є це в Україні? Хто нас українців захищатиме? Продажні чиновники чи рабопільні потенційні працівники сфери видобутку сланцевого газу?

Захищати є від чого. В США діють 12 тисяч вишок з видобутку сланцевого газу. Дешивизна видобутку і криза не ставили питань про наслідки для здоров’я людей. До сьогодні. Державна комісія по захисту довкілля(EPA) готує додатковий звіт по наслідкам видобутку сланцевого газу на 2014 рік. Американські міри безпеки не вберегли Пенсільванію від витоку хімікатів в грунтові води. Постійні проблеми з метаном у воді в місцевостях, де добувають газ і прогнозоване підняття сланцевого газу та забрудненої води само по собі доверху через 10 років змусило задуматись американців.

Чому не думаємо ми?

Технологія не є безпечною сама по собі. Потрібні додаткові міри для безпечності видобутку. На сьогодні відомі дві найбільші небезпеки:

– потрапляння хімічної води у підземні грунтові води.
Потенційні наслідки для здоров'я від 353 хімічних речовин, визначених Chemical Abstract Service (CAS): More than 75% of the chemicals could affect the skin, eyes, and other sensory organs, and the respiratory and gastrointestinal systems. Більше 75% з хімічних речовин, можуть вплинути на шкіру, очі та інші органи чуття, дихальні шляхи і шлунково-кишковий тракт. Approximately 40% to 50% could affect the brain/nervous system, immune and cardiovascular systems, and the kidneys; 37% could affect the endocrine system; and 25% could cause cancer and mutations. Приблизно 40% до 50% може вплинути на мозок, нервову систему, імунну та серцево-судинну системи, нирки, 37% могли б вплинути на ендокринну систему, а 25% можуть викликати рак і мутації.

– самовільне виходження метану на поверхню через тріщини у породах над сланцем чи з покладів такого.

На малюнках показані ці шляхи:








Для чого нам будуть потрібні гроші втративши здоров’я і навколишнє середовище в якому маємо жити? Українцям уже треба братись за створення ефективного контролю за безпекою видобутку сланцевого газу. Поки не стало жахливо пізно.

Надіслати статтю :

+ коментарі + 3 коментарі

Анонім
12 лютого 2013 р. о 15:06

Шкода, бо Ви некомпетентний автор.....

12 лютого 2013 р. о 17:10

А може хтось некомпететний коментатор? (Усмішка)

Анонім
23 травня 2014 р. о 07:09

На днях мені сестра з Мюнхена привезла купу німецької преси - посеред іншого натрапив там на велику статтю в тему: Німеччина планує заборонити сланцевий видобуток в себе - причина: німецькі виробники пива масово протестують, бо є небезпека отруєння їх джерел води, з яких виготовляють знамениті сорти пива ... такі діла ...

Дописати коментар

 
Звязатись : taraslt@meta.ua | Західна Україна
Copyright © 2009-2013. Савчук Тарас - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger