Чи роздавлять «Експресом» «Свободу»?

23 липня 2013 р.12коментарі


Учора мені заборонили додавати коментарі під публікаціями газети Експрес та повитирали усі за останній тиждень. Не просто так. По ділу. За культурно висловлену думку і незгоду з відвертим мочиловом ВО Свободи вигадками і інформаційними трюками для малоосвічених. Не розумію що сталось, чому так змінилось ставлення журналістів до цієї партії. Ще більше прикро за спосіб нападу який обрала ця газета – дезінформацією читачів. Спочатку здавалось що це від зеленості і провінційності, але повторення раз за разом вішання усіх смертних гріхів на Свободу без доказів доводить що це не випадковість.

З випадком заборони мені коментувати публікації Експресу все просто – це ганьба для ресурсу, котрий ходив жалітись на утиски свободи слова у європейські структури. Лицимірство і підлість та абсолютна сміхота після такого компанії-власнику газети називатись  ТзОВ "Фонд "Свобода слова". Тепер мені зрозуміло чому в львівської газети Експрес коментатори переважно російськомовні.

Складніше з партією Свобода потрапившою під приціл нестриманих в словах та совістю журналістів Експресу. Захищаючи бізнес власника і редактора Починка, конфліктуючого якимось чином зі Свободою, вони на озброєння взяли самий підлий метод журналістики – штучне створення негативних висновків з насправді нічого не означаючих фактів зв’язаних лиш словоблуддям за бажанням авторів матеріалів.

Коли це почалось не знаю, але відносно недавно. Ще рік назад в Експресі публікувалось інтерв’ю Михальчишина: "Нова революцiя в Українi – неминуча". Де героїня газети, зробивша фактично їй загальноукраїнське ім’я, Світлана Мартинець, розкривша біографію «героя України» Слюсарчука, писала:

Я хотiла назвати цей матерiал - "Країна Юрiя Михальчишина". Але що довше я слухала свого спiврозмовника, то сильнiше розумiла, що це - не так. Це не той заголовок. Не той. Бо країна, про яку кiлька годин поспiль розповiдав Юрiй Михальчишин, то й моя країна. Країна - мрiя всiх нас. Усiх, вiд заходу до сходу.

Сьогодні все по іншому. Останній матеріал на даний час про Свободу – це розповідь про утиски видавничого україномовного бізнесу партією Свобода зі злосним обличчям Тягнибока і заголовком: «Члени партії Тягнибокадіють як рекетири».  Матеріал ніким не підписаний розрахований на прийняття його на віру без жодних аргументів і наведення фактів у вигляді рішень та причетності до них депутатів Свободи.

Компенсувати недолік прямих доказів у цій публікації журналісти Експресу традиційно взялись безапеляційністю мотиву: 

Як відомо, кілька тижнів тому в газеті “Експрес” опубліковано першу частину журналістського розслідування, у якому ми довели, що керівники “Свободи” відверто дурять своїх виборців щодо походження коштів, якими фінансують партію.

Насправді не довели. Опираючись на чутки і «відмазку» Тягнибока та Кошулинського, не бажаючих називати спонсорів, якимось Гутником, який таким в принципі бути не може перебуваючи в стані майже банкрутства, журналісти експресом підвели до висновку «значить кримінальне і олігархічне». Доказів останнього звісно не надали.

Безспірно в Експресу, нажившому собі ворогів на пустому місці, виникли проблеми. Гутник нестатки якого розкрив Експрес є депутатом міської ради Львова, який відповів зупиненням розширенням мереж продажу газети. За що всю партію Свобода Експрес назвав в заголовку «рекетирами», а в тексті «однояйцевими близнюками Партії Регіонів».

Прикро бачити як українська партія отримавша шанс на всеукраїнському рівні і україномовна газета  отримавша шанс популярності і довіри після розкриття Професора Пі, «жруться» між собою що аж тріски летять типу таких коментаторів до публікацій газети як я. Провінційна недальновидність і пиха добравшихся до Кієва знищує обох на радість ворогам українського.

Але це причини, а не виправдання.  Світлана Мартинець з Ігорем Починком у публікації «Гроші Тягнибока», в якій вони «довели, що керівники “Свободи” відверто дурять своїх виборців щодо походження коштів, якими фінансують партію» також натякалось на спонсорство Коломойського єдиним достатнім доказом чого назвали:

«Коломойський зробив дуже цiкаву заяву, мовляв, боятися “Свободи” немає сенсу, бо все — пiд контролем.» 

Ні самого тексту заяви, ні дати журналісти не показали.

Попри очевидну суб’єктивність на основі непоясненої неприязні «Гроші Тягнибока» ще не були точкою неповернення.

Серйозний удар по своєму іміджу Експрес завдав висвітленням подій з нападом на Садового. Ще нічого не було відомо хто і що, як в колонці новин з’явився матеріал з натяком причетності Свободи до «замаху»:


Ні імені «кримінального авторитета» зі Свободи, ні якогось зв’язку невідомого нападника з кимось із депутатів Свободи не оприлюднено.  На що я та інші вказували в коментарях, які тепер виявились витертими. Щоб не задавали запитань давили мотивом:

«Не виключено, що він може виявитися найманцем політичної партії "Свобода", адже увечері в п'ятницю міський голова Львова ветував ряд скандальних ухвал, які були прийняті депутатською більшістю "Свободи" на сумнозвісній сесії, що відбувалася у ніч з четверга на п'ятницю, в інтересах своїх високопоставлених керівників, зокрема, одного колишнього кримінального авторитета, теперішнього народного депутата "Свободи"»

Далі навала на Свободу не закінчилась. Повідомлення кожних подробиць про інцидент з Садовим містило посилання з текстом «можливо причетна Свобода».

Наступна була такою:


Де в журналістів відділу новин практично не залишилось сумнівів у замовлені Свободою побиття Садового.  Впевненості їм додавала вага публікацій Експресу. Зокрема інтерв’ю мера Львова Андрія Садового Експресу декілька днів назад в газетний заголовок якого з усього сказаного ним винесли саме слова про партію Свобода:  "Незабаром люди запитають "Свободу": "А де те щастя, яке ви обіцяли?"  Забувши що заголовком і питаннями журналісти Експресу самі зробили конфлікт Садового зі Свободою головним у матеріалі в рамках власної боротьби з цією партією, машиністи експресу без гальм заявили в оновленій новині щодо нападу на Садового:

Миттєва поява двох представників партії "Свобода" під райвідділом, де у ці хвилини допитують людину, що здійснила сьогодні два напади на мера Львова, є першим непрямим доказом причетності цієї партії до замаху на керівника міста. Таку думку неофіційно  висловив працівник райвідділу, де зараз перебуває і Андрій Садовий, і людина, що здійснювала напад.

Наступного дня – 21 липня Експрес уже не сходив з рейок вигадок:


Характер вчорашніх подій щодо нападу на мера Львова Андрія Садового виключає ймовірність того, що нападник діяв самостійно чи випадково. У цьому впевнені експерти, колишні працівники правоохоронних органів.

Не сподівайтесь, про Свободу у новині не забули. Спочатку її прив’язали до теми відверто шито, суть чого була: «десь в інтернеті блукають наче свідчення з допиту затриманого – це дезінформація сайтів тісно співпрацюючих з депутатами від Свободи».  Ну й далі посилання на попередні тексти новин з обов’язковою цитатою «можливо причетна Свобода»:

У цьому зв’язку також привертає увагу і той факт, що буквально через декілька хвилин після другого нападу до райвідділу, де перебував затриманий нападник, миттєво приїхали два депутати «Свободи». На думку експертів, це може бути ще одним непрямим доказом причетності цієї партії до замаху на керівника міста.

Зайве казати, що мій коментар на рахунок названня експертів, сайтів і пов’язаних з ним депутатів та розміщеної там інформації, загалом конкретики доводячої що «безіменні експерти» не спроба вигадати  аргументи журналістами, сьогодні знищений.

22 липня експресівці продовжували травити Свободу:


Тут вже сам заголовок був брехливий. Садовий не підтверджував що свободівці насправді не приїжджали його підтримувати, як казали, а сказав лиш що не спілкувався з ними:

На запитання журналістів, чи правда, що у райвідділ підтримати міського голову приїхали нардеп від «Свободи» Юрій Михальчишин і голова фракції «Свобода» у Львівській міській раді Маркіян Лопачак, Садовий відповів: «Я їх бачив у райвідділі. Вони спонтанно зайшли, і я з ними не спілкувався, бо вони спілкувалися із керівником. Я зайшов у кабінет і писав заяву слідчому». Таким чином, міський голова спростував слова депутатів "свободівців", які раніше заявляли, що з'явились у райвідділі, "прочитавши новину в інтернеті і поспішили, щоб підтримати мера".

Зрозуміло що їм просто не вдалось зустрітись. Незустріч тільки для журналістів Експресу бажаючим спаплюжити Свободу за всяку ціну підтверджує відсутність мети приїзду: підтримати мера та розібратись в ситуації. В публікаціях враження про неправдивість мети посилювали словами: «не цікавились здоровям». А як мали, коли не зустрілись? Крім того наведена у попередній новині цитата мера Львова вкриває повторювану журналістську брехню: «За його словами, насправді  вони з ним не спілкувалися узагалі, станом його здоров'я у нього навіть не поцікавилися» – насправді Садовий не жалівся що свободівці не цікавились його здоровям, а просто сказав що не розмовляли.

Не дискутую що це ймовірно почалась політика, де Свобода хотіла собі зробити гарне лице не відаючи про експресівську новину про її причетність, а Садовий не дав їм це зробити уникнувши зустрічі. Проте це не доведено і є лиш здогадом та версією, хоч і більш правдоподібною, ніж вигадки журналістів Експресу не переставаших повторювати що приїзд депутатів свободівців є одним з доказів причетності Свободи.

Після обіду цього ж дня ще цікавіше. Ситуацію вирішено драматизувати новиною:


«Ідеш собі і раптом тобі пропонують співпрацю, один недолік є – гарантії життя вам і вашим близьким не дають.»

Для надання ваги вигадками експресівців в новині «безіменних експертів» замінили «очевдцями»:

Очевидці події стверджують, що Тарас Копровський -- людина фізично дуже добре підготовлена. Спосіб. у який він завдавав ударів меру, свідчить, що він володіє одним з різновидів бойових дисциплін.

Ну й далі до чого це придумано:

Напад на мера могли організувати люди з оточення одного із чільників "Свободи", колишнього кримінального авторитета, народного депутата України…

Цікаво, що тип останнього удару, завданого меру, використовується у тому виді спорту, яким захоплюється народний депутат "Свободи".

У коментарях до цієї новини уже сміялись навіть тролі русского мира, зрозумівши наскільки серіально звучить усе це. Одні лиш слова на сторінці дають зрозуміти неповність розуму писавшого. Яке кілерство з замовленням по інтернету відкрито у мережі Вконтакті під назвою «Новый стиль по морде Садовому».  

Виявляється удари в спину мають тип і по неназваному виду спорту за свідченням безіменних очевидців це зв’язує нападника з кимось із неназваних депутатів ВО Свободи, який по сумісництву невідомо як давно був кримінальним авторитетом.  

Хто цей депутат-кримінальний авторитет від ВО Свободи у Верховній Зраді ми й досі не знаємо.  Та чи просвітити нас хотіли журналісти Експресу на рахунок небезпеки цієї персони щоб її не обирали більше? Ні, ми просто мали знати, що серед депутатів Свободи у Верховній Зраді є кримінальні авторитети, а хто – неважливо.

На вечір Експрес відступив у своїх вигадках, не отримавши більше підстав звинувачувати Свободу у замовлені нападу на Садового, опублікувавши новину:


Правоохоронці підозрюють, що чоловік не сповна розуму, тому зараз чекають висновків психіатричної експертизи.

Тридцятидвохрічний російськомовний безробітний житель Львова відкрито, як подібні йому неадекватні, оголосив в інтернеті про намір «набить морду Садовому на улице», вдаривши перший раз невдало і другого разу в спину без наслідків, попався – ось вся правда до якої ліпили вигадками Свободу, ще недавно маючі повагу багатьох журналісти Експресу. Безумовно Свобода не свята і грішки в неї є і то великі. Але Експрес їх не шукає – їх замало для сенсації, краще вигадати.

Декількаденна пропагандивна атака на Свободу, свідком, і в деякій мірі постраждалим, якої я став нагадала мені один єврейський анекдот:

– Хаєм, у нас пропало столове срібло після твоїх гостей.

– І що я можу зробити Саро?

– Обдзвони всіх з прямим запитанням і по голосу взнай хто бреше кажучи: «не брав».

– Льова, ви з Розою не брали нашого столового срібла?

– Ні, Ребе, як можна!

– Вибач Льова, Сара щойно знайшла столове срібло.

– Так все нормально?

– Так, але в гості до нас більше не приходьте?

– Чому Ребе?

– Срібло то знайшлось, а неприємний осад залишився.

Заради неприємного осаду й працювали машиністи Експресу, вигадуючи злочини Свободі. І це газета яку читає багато старих людей у паперову вигляді, яким важко невірити журналістам і в яких немає можливості на сторінках газети побачити альтернативну думку звинувачених, як і юзерам на інтернет ресурсі Експресу небажаних редакції коментарів.
Надіслати статтю :

+ коментарі + 12 коментарі

Анонім
9 серпня 2013 р. о 17:38

зараз кожного звинувачують у брехні хто криве слово скаже на "свободу"... колись за Ющенка готові були йти на барикади, тепер те саме з Тягнибоком - і в кожного в кого падає пелена з очей, і хто бачить всю підступність і лицемірство партії ВО "Свобода" одразу звинувачують у божевільності... але ніщо не вічно - і це радує...

Анонім
7 вересня 2013 р. о 18:37

Українці не заслуговують на Свободу, вони любу партію і людера змішають з гівном і виберуть ще одного "януковича" або ще гірше. Ідіоти без інстинкту самозбереження.

Анонім
7 вересня 2013 р. о 19:47

Свободу очікує доля Нашої України, бо там ті самі і діють так само. А люди незабаром все зрозуміють. Експрес пише правду.

8 вересня 2013 р. о 12:09

Невже ж Тягнипейс такий святий, що його "свободу" критикувати заборонено?

Анонім
18 вересня 2013 р. о 12:59

Тільки-що додав кілька коментарів на сайт експресу. Якщо видалять - означатиме що експрес вмер (для мене як мінімум)
писав під враженнями, тому не критикуйте сильно за правописб пунктуацію та стиль - я не журналіст :)


Rzayats
• 23 хвилини тому
Дауж... екпрес скурвився. я таки думав що він вистоїть. сумно. про ПР
ні слова, про Дубневичів заткнулись. крапка. влада чудова, лишається на
свободу гівно лити.В приципі я не проти, але ДЕ СТАТТІ ПРО ЧИННУ ВЛАДУ????


Romanz
• 8 хвилин тому
згадуючи про "статті" я мав на увазі не "замітки з полів", а власне статті про чинних владників.
Щодо цигарок в кіосках - якщо дана стання в Вашому бюджететі незначна, то чи не приєдналися-б Ви до руху на обмеження паління , хоча-б у Львові (безкоштовна ідея) особисто я спрезентував-би Вам деяку суму на таку ідею.


Romanz
• 7 хвилин тому
Romanz = rzayats :) це не шифрування :) :)


Анонім
18 вересня 2013 р. о 13:28

Вчора прочитав останній опус Експресу про Свободу. Мушу сказати, що все, що стосуються депутатів місцевих рад - вигадка від першого до останього слова. Автори (стаття не має підпису?!) зовсім не читали ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" і ЗУ "Про депутатів місцевих рад".

18 вересня 2013 р. о 14:48


"Анонім написав:

9 серпня 2013 р. 17:38


зараз кожного звинувачують у брехні хто криве слово скаже на "свободу"... колись за Ющенка готові були йти на барикади, тепер те саме з Тягнибоком - і в кожного в кого падає пелена з очей, і хто бачить всю підступність і лицемірство партії ВО "Свобода" одразу звинувачують у божевільності... але ніщо не вічно - і це радує"

Прямо так кожному й відповідають? Є різна критика в адрес Свободи і по різному люди на неї реагують. Свобода немає армії тролів як Партія Регіонів Батьківщина чи Табачник і компанія затятих москалів під назвою бригада.ру - це останні можуть клеїти масово ярлики повторюючи одне й теж по сотні раз усюди де тільки можна. Тягнибок не президент України і поки йому та величезна зрада яку вчинив Ющенко невідома як і партія Свобода не була при владі на відміну від Нашої України. Долі в них різні.

Замітьте, я не назвав ні вас, ні кожного, божевільним за те що вам неподобається ВО Свобода. Усмішка.

18 вересня 2013 р. о 14:56

//Анонім написав:

7 вересня 2013 р. 19:47

Свободу очікує доля Нашої України, бо там ті самі і діють так само. А люди незабаром все зрозуміють. Експрес пише правду.//

Сподіваюсь "Наша Україна" - це унікальні зрадники і частина несвідомі та не є ющенківцями.

Свобода ще так неосоромилась як Наша Україна. Мабуть свободівці вам вдячні за ваше побажання їм потрапити у владу, де була Наша Україна і Ющенко президентом(Усмішка).

В статті я описав наскільки є брехнею і вигадкою те що пише Експрес про Свободу. Вам хочеться вірити у це? Розберіться у собі чому всіляке очевидне травлення без моралі ви сприймаєте за правду? Почитайте уважніше наче не про Свободу, а про якусь іншу партію і не поширюйте брехню.

18 вересня 2013 р. о 15:02


//юрко юрченко

8 вересня 2013 р. 12:09


Невже ж Тягнипейс такий святий, що його "свободу" критикувати заборонено?//

Хто такий "тягнипейс" - якийсь троль з ГРУ чи ПР?

Критика і вигадки наліплення ярликів без доказів різні речі. Журналістика повинна опиратись на факти, а не "мені хочеться щоб у нього роги росли і він був родичем квазімодо" навколо чого пишеться критичний матеріал.

Анонім
18 вересня 2013 р. о 23:47

експресівкі гопники відпрацьовують свої брудні гроші.а ті у кого інтелект відсутній люблять таке читати та ще й розповсюджувати.

Анонім
18 листопада 2013 р. о 23:25

Експрес брехуни! Це звичайна жовта преса, яка пише за гроші на замовлення! Я переконаний, що з часом "Експрес" через свою брехню поплатиться і тираж продажів їхньої газети суттєво впаде! "Свобода" тримайтесь!

Дописати коментар

 
Звязатись : taraslt@meta.ua | Західна Україна
Copyright © 2009-2013. Савчук Тарас - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger